הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
פרישה ומתכות יקרות
הומני? ריאלי? בני האדם נוטים לקטלג תחומי ידע רבים בתוך תבניות או "מגירות". השימוש בתבניות ברורות מקל את החיים ומונע צורך בהגדרה מחדש. גם ילדים מאובחנים, מוקדם בחייהם כבעלי נטייה ריאליסטית או הומניסטית וכך גם מכוונים לימודיהם.
הדפס מאמר
פרישה ומתכות יקרות
או: האם כלכלה היא מדע ריאלי או הומני?

פרישה ומתכות יקרותהומני? ריאלי? בני האדם נוטים לקטלג תחומי ידע רבים בתוך תבניות או "מגירות". השימוש בתבניות ברורות מקל את החיים ומונע צורך בהגדרה מחדש. גם ילדים מאובחנים, מוקדם בחייהם כבעלי נטייה ריאליסטית או הומניסטית וכך גם מכוונים לימודיהם.

בעשורים האחרונים, בעולמנו הטכנולוגי מאד, מקובל ש"החזקים בריאלי". אלה הם הילדים ששפר עליהם גורלם ויש להם יכולות תפישה והבנה, שתובלנה אותם לתחומי המדעים המדויקים.

כאשר למדתי כלכלה (וההשתלמויות שלי בתחום לא הסתיימו עד עצם היום הזה!) עלתה בי תמיהה: כיצד ניתן בכלל לקטלג אנשים על פי נטייתם: "הומני" או "ריאלי"? מאוחר יותר הבנתי כי מה שמניע את הכלכלה – לכאורה מקצוע ריאליסטי - הוא אמוציות, תחושות ורגשות, שהם בעצם הומניסטים ביסודם. גליתי כי הכלכלה, בעיקר במאקרו, דומה למבט על לפני הים: בסקירה של פני השטח נדמה כי המדובר במקשה אחת אחידה, אך כניסה וצלילה למעמקי הים, כלומר למיקרו, מגלה תנועות גלים, זרמים וסערות. שכולם משפיעים על הים ויוצרים בו את גליו. בכלכלה אין מקום לחלוקתה לתחום "ריאלי" או "הומני" הם שלובים בה יחד.   

ערך: כיצד נקבע ערכן של חפץ או מוצר? ובמיוחד, כיצד יודע האדם להעריך את השווי של מטבעות, שטרות כסף, נכסים? אחד התנאים לקביעת ערך הוא הביטחון של הצרכנים בנכס הבסיס. לדוגמה:  אם  קיימת הערכה גלובלית מוסכמת למטבע הדולר האמריקני כמטבע יציב חזק ואיתן, תהייה תחושה, אפילו רגשית, שיש לו ערך. נכון, זה יכול גם להשתנות.

הסיפור של הזהבסיפור של הזהב: קצת היסטוריה. השימוש בו החל כבר לפני אלפי שנים, למרות דתיות ולייצור תכשיטים. במאה הששית לפני הספירה התחיל להופיע הזהב במטבעות. מאז ועד היום בעלות והחזקת זהב היא הוכחה לעושר בארה"ב, משנת 1792 ועד 1934  היה תקן שקבע כי כל יחידה מוניטרית צריכה להיות מגובה בזהב או כסף. (לדוגמה, דולר אמריקאי אחד בזמנו היה שווה ערך ל- 24.75 גרגרי זהב.) במילים אחרות, המטבעות והשטרות ששימשו כאמצעי תשלום מייצגים את הזהב. המתכת עצמה, בכמות עצומה,  נשמרה כגיבוי בכספות מבוצרות של הממשל, כמו ב- Fort Knox. ארה"ב נטשה את תקן הזהב בשנת 1971, כאשר מטבע הדולר שלה חדל להיות מגובה בזהב.

הזהב הפך לכלי השקעה, בתקופות בהן המשקיעים מבקשים מפלט ועוגן להשקעה יציבה, כזו המשרתת מטרה אחת: שמירת ערכים כלכליים.

בשנת 2009 הופיע לראשונה מטבע ווירטואלי – ה"ביטקוין" שתכליתו ליצור מטבע בעל ערכים כלכליים, אשר אינו נשלט על ידי בנקים מרכזיים, כאלה המדפיסים מזומנים ושטרות. הזהב איבד עוד ממעמדו. עם זאת, רק מתכות כדוגמת זהב ומתכות נדירות אחרות יכולות להיות מפלט של ממש בתקופות כלכליות מורכבות. להבדיל מה"ביטקוין" המיוצר במחשבי-על, הזהב הוא אלמנט – יסוד המושג על ידי כרייתו מאדמת כדור הארץ.

מי בכלל קונה זהב בימינו? הקונים הגדולים ביותר בשנים האחרונות הם בנקים מרכזיים, קרן המטבע העולמית וארגונים פיננסים גדולים. הם מחזיקים כחמישית מהיצע זהב הפיזי הקיים בעולם. הם גם ממשיכים לרכוש ולהגדיל את עתודות הזהב שלהם. מבחינת המוסדות האלה, הכוונה היא להגדיל את החשיפה לזהב. זאת בגלל שמדיניות הבנקים המרכזיים בעולם לאחרונה היא הגדלת חובות, הגוררת החלשת מטבעות.

הדולר לאן? ותשואה על ההון: כתבתי לפני מספר שנים כי גם שער של 2.8 שקל לדולר הוא בחזקת סביר. בשנים האחרונות מתרחש בעולם תהליך שכיוונו הכחדת השווי הכלכלי של הדולר.

תופעה שכיחה בשנים האחרונות היא של משקיעים בישראל הפועלים לרכישה של נכסי נדל"ן לרבות בארצות הברית. מרבית המשקיעים אינם מביאים בחשבון את תלות השקעתם בערך המטבע לרבות דולר אמריקאי. ברור שירידה בשער הדולר תביא ירידה בתשואה על ההון המושקע..

בהינתן הנתונים הנוכחיים, הערכתי היא כי השחיקה הירידה של מטבע הדולר האמריקני תימשך. עד כדי כך שהדולר יפסיק להיות מטבע רזרבה בעולם.

מה כן יהיה אתו? המשיכו לקרוא את המאמר.

מכונת הדפוס של הדולר האמריקני:
התרשים המצורף מתאר את ההתנהגות הבלתי יציבה של הדולר האמריקני במהלך 12 החודשים האחרונים, שהגיעה לשיא של 104 וכעת היא צנחה ועומדת על 90.22 לאחרונה. בית הדפוס של הממשל האמריקני פועל באגרסיביות, כשהמטרה היא להבטיח שלמערכת הפיננסית תהייה נזילות מספקת. כך נוצרו והוזרמו טריליוני דולרים למערכת הפיננסית העולמית. בתחילה תהליך זה דמה  להנשמה מלאכותית. אחת ההשלכות ארוכות הטווח היא הירידה בערך הדולר ויחד אתו ירידה בכוח הקנייה שלו. לכן ה-Fed, הבנק המרכזי יידרש בעתיד להדפסה גדולה יותר כדי לספק את אותה יציבות. בנוסף, הכלכלה הגלובלית נמצאת בתקופות של ריבית נמוכה ולכן החובות אינם מעיקים על הכלכלות, ברור שאם תגיע תקופה בה הריבית תעלה, העולם יחווה תרחיש אינפלציוני אגרסיבי.
 



דולר - זהב "ראש בראש": בסביבה ותקופה של אי וודאות, כאשר מדיניות הבנקים המרכזיים היא החלשה של המטבעות שלהם, או "מלחמת מטבעות", הרי הזהב המתומחר בדולרים יביא את המשקיעים למכור עוד דולרים ולרכוש זהב.

הרעיון כי הזהב שומר על עושר הינו חשוב עוד יותר בסביבה כלכלית, שבה המשקיעים מתמודדים עם ירידת הדולר האמריקני ועליה באינפלציה. כל ירידה בערכו של הדולר תביא לעלייה בערך המתכות היקרות. אגב, אחת הסיבות לעלייה המתרחשת במחירי המניות אינה נעוצה דווקא ברווחיות. מניה היא סחורה לכל דבר. כאשר ערך המטבע הנקוב במחיר המניה - דולר - יורד ולעומתן, קיימת אספקת בסיס רחב של מזומנים לרכישת מניות נוספות. תהליך זה קרוי "הרחבה כמותית."

הימור או השקעה? מתכות יקרות לא נחשבות כהשקעה אלא כהימור. משנת 1975 והלאה שיעור התשואה על הזהב עמד על 5.05% בממוצע שנתי, עם תנודתיות גבוהה בעבור אותה התקופה. לעומת זאת, השקעה במדד S&P 500 נתנה תשואה 11.89%. אם כך, מתי מתכות יקרות הן הימור ומתי השקעה?   

הימור הוא כל השקעה שמתבצעת ללא למידה, ידע ומחקר. גם למידה מחקר אינם מבטיחים כי המשקיע יהפוך לחף מטעויות. אך ככל שנמצאים בתנאים כלכליים בהם קיימת נזילות בשווקים, בהתערבות של בנקים מרכזיים, כך קיים סיכוי גובר והולך לנסיקה במחירי הסחורות, לרבות מתכות. לכן מתבקשת כעת חשיפה גדולה יותר לסחורות, לרבות מתכות יקרות

פרישה: המטרה היא שמירה והצפת ערך,  תוך ניהול סיכונים אישי.
רכישת מתכות יקרות אינה נחשבת כהשקעה אלא כגידור, או ביטוח כנגד ירידת ערך המטבע.  האסטרטגיה וניהול הסיכונים של תא משפחתי בעת פרישה משתנה אינה דומה למצב שלפניו. נקודת המוצא היא גודל ההון הצבור והעמידה ביעדים כלכליים עתידיים, בתנאי שוק משתנים, בדרך-כלל, ככל שיתרת ההון גדולה יותר, הנטייה ללקיחת סיכון מחושב תגדל יותר ולהיפך: יהיו תאים משפחתיים שרצונם יהיה שמירה על ערך הכסף וכוח הקניה שלו.

אחת הסיבות המרכזיות לגישה זו היא ההנחה שהשקעה במתכות יקרות או סחורות אינה מתגמלת בתשלום הכנסה חודשית. הנחת עבודה זו אינה נכונה: קיימות חברות בתחום זה המשלמות דיבידנדים. חברות בעלות תזרים מזומנים חזק ויציב, כאלה שהן בעלות אופק עסקי חזק. הדבר משתנה כמובן מתקופה לתקופה, מתחום לתחום: High-Tech ו- Low Tech. קיימות חברות רבות העוסקות בסחורות, לרבות מתכות יקרות, המשלמות דיבידנדים. בעיקר בתקופות בהן הן צופות בעסקיהן חוזי כריית מחצבים ארוכי-טווח ומעליית מחיר המתכות היקרות ניתן לבדוק זאת: חברת האחזקות של המיליארדר וורן באפט קנתה ברבעון השני של השנה אחזקות בחברת הכרייה "באריק גולד" (Barrick Gold) ומכרה מניות של בנקים וחברות תעופה. החברה הזו משלמת כרגע דיבידנד בשיעור נמוך יחסית, אך ההערכה שתשלומי הדיבידנד יעלו בשנים הקרובות.

האם גמלאים צריכים לשקול חשיפה למתכות יקרות?
במרבית תכניות תכנון הפרישה, חשיפה למתכות יקרות לא נלקחת בחשבון. כנראה שלא משכחה אלא מחשיבה שבלונית והתנהגות העדר: המשך של תכנון מובנה ללא גמישות מחשבתית.
האם הדבר, שהפך לנוהג, הוא נכון? האם נכון לתקופות מסוימות? האם הגיע הזמן לחשיבה מחודשת על חשיפה של הגמלאים להשקעה במתכות יקרות? כנראה שכן. התאמת האסטרטגיות חייבות להיות תואמת לרוחות הכלכליות המנשבות, בתקופה הנוכחית נדרשת חשיפה לסחורות ולמתכות. ברור שכל חשיפה כזאת חייבת להיות תואמת את הפורטפוליו האישי-משפחתי, אך היא רצויה מאד.  

מדוע ה"ביטקוין" נסחר מעל הזהב? האם היחס הזה ימשך?
מרבית המשקיעים בוחרים כרגע במטבע ווירטואלי כדוגמת "ביטקוין" כהשקעה לגידור, בתקופה של "הרחבות כמותיות" והדפסות כסף על ידי הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה. יש לשער כי הנהירה הזו, הדומה לריצת עדר, תגיע לסוף והמשקיעים יחזרו להשקיע במתכות, לרבות הזהב כאופציה לגידור המטבעות הווירטואליים - כאן כדי להישאר. בשנים הבאות תמשיך להתקיים מגמה של יצירת מטבעות וירטואליים ע"י חברות כמו גוגל, פייסבוק, אמזון וכמותן. יש לזכור כי עדיין מדובר במטבע ווירטואלי שאיזשהו פצחן - האקר בעל יכולת יכול ליצור בו תנודות קיצוניות. את מתכות הבסיס יש לכרות מהקרקע. אין אפשרות להדפיס זהב. נכון שניתן למכור ניירות תעודת "סל זהב", אך הבסיס של ניירות אלה הוא הקשר למתכת הפיזית.

כסף או זהב? תלוי מיהו המשקיע: בעוד הזהב יותר קונסרבטיבי ומעודן בתנודותיו מתכת הכסף סובלת מ"מאניה-דפרסיה" בעולם המתכות.

יש לזכור כי להבדיל מהזהב, שאיננו שימושי אלא לצרכי תכשיטים, הרי 60% ממלאי הכסף העולמי משמש בתעשייה ורק 40% ממנו לצרכי השקעה. מתוך ה-60% לצרכי תעשייה, 80% מהחומר מגיעים למזבלות, ללא יכולת מיחזור. מתוך 50 מיליארד אונקיות כסף שהאדם כרה מהקרקע, נותרו בה בהערכה פחות מחמישה מיליארד. לכסף, בהיותה מוליך חשמלי טוב, יש כאמור שימושים תעשייתיים, כמו בפאנלים סולאריים, בטלפונים, במחשבים ובמכשירים אלקטרוניים אחרים הדורשים רכיבי כסף.
 כיצד יכולים גמלאים להיחשף למתכות?

קיים מגוון רחב מאוד של אפשרויות. להלן שתי דוגמאות:
  1. תעודות סל כמו : GLD ,SLV, SIL
  2. מניות של חברות הכורות מתכות יקרות, כמו: GOLD,  FNV,AG, WPM, RIO
חשוב להכיר בעובדה שאלה הבוחרים להיחשף לעולם המתכות היקרות יעשו זאת מתוך הבנה והתעמקות, שהרי לא מדובר בהשקעה קונסרבטיבית מקובלת. בבסיס ההשקעה צריכה להיות הבנה של תהליכים כלכליים מוניטריים.
 
רן חובב, מומחה למיסוי ולפרישה ©
המקצוע שלי הוא הטוב ביותר בעולם. בזכותה של אשתי אני מה שאני.

הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ, המידע המוצג הוא לידיעה בלבד, ולא מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב לא אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ולא מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידיה עושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

קרדיט תמונה:
Photo by
Ewan Kennedy on Unsplash
Photo by Sabrinna Ringquist on Unsplash
 
 
חזרה לרשימת מאמרים
רן חובב מומחה למיסוי ופרישה
072-222-3335, 054-7500405
הארבעה 21 בניין פלטינום ק.9 תל אביב

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות