הרשם לניוזלטר
רוצה לקבל עדכונים בנושא הפרישה?
הרשם עכשיו וקבל את עידכוני החקיקה למייל שלך
שם מלא:
כתובת דוא"ל:
שלח
כל המידע בפרישה ובמעבר קריירה
מאמרים
עזרה מוכרת - הוצאות מוכרות לצרכי מס
אומרים: "הבורות עולה כסף". אך ניתן להאשים בבורות את מי שנתנו לו מידע וגישה לידע והוא סרב ללמוד. נראה שבנושא ה"עזרה מוכרת" אין קשר לבורות של הציבור ואין להאשימו. החובות שלנו – ציבור משלמי המיסים – מפורסמים ומיוחצנים.
הדפס מאמר
הוצאה מוכרת לצרכי מסאומרים: "הבורות עולה כסף". אך ניתן להאשים בבורות את מי שנתנו לו מידע וגישה לידע והוא סרב ללמוד. נראה שבנושא ה"עזרה מוכרת" אין קשר לבורות של הציבור ואין להאשימו. החובות שלנו – ציבור משלמי המיסים – מפורסמים ומיוחצנים. הזכויות קבורות.

את המציאות אני מכיר מהשטח: כל הלקוחות שלי מעורבים בעזרה כלכלית לילדיהם. כבר לפני זמן רב כתבתי כי המוסד "סבא וסבתא" עבר מהעולם. במציאות שלנו יש "הורים לנכדים"... הקשיים הכלכליים כופים שינוי משפחתי: לא עוד עצמאות כלכלית אלא תמיכה כספית בלתי פוסקת.

מספר רב של פעמים אני נתקל בתופעה של הורים המממנים לימודים והשתלמויות מקצועיות לילדיהם. זאת כדי שאלו ייחשבו מעודכנים במקום עבודתם. כידוע, השתלמויות הינן תוספת חשובה לרזומה המקצועי ולכושר ההשתכרות. האם יוכלו הילדים לבקש החזרי מס בגין ההוצאה הכספית שלהם בעבור לימודים או השתלמויות מקצועיות?

מהי "הוצאה"? מה הופך אותה מוכרת לצרכי מס – ובשל כך נוכל לתבוע החזר מס?

כיצד מוגדרת הוצאה:
הוצאה היא תהליך של שימוש בכספים, תשלום בפועל.
הסעיף בפקודה שמגדיר מהי הוצאה מוכרת הוא סעיף 17 רישא לפקודת מס הכנסה:

"לשם ברור הכנסתו החייבת של אדם ינוכו, זולת אם הניכוי הוגבל או לא הותר על פי סעיף 31 – יציאות והוצאות שיצאו כולן ביצור הכנסה בשנת המס... "(סעיף 31 לפקודה הוא הסמכות של שר האוצר להגביל או לקבוע תקנות / הגבלות על התרת הוצאה מסוימת, במיוחד בכל הקשור לשיטות חישוב, סכומי הוצאה, תנאים, דרכי הוכחה.).

הסעיף 17 רישא חל על כלל העובדים בין אם הם שכירים ובין אם הם עצמאים.

איזו הוצאה תהא הוצאה שתחשב מוכרת, לצורך כך מס הכנסה מבדיל בין שני סוגי הוצאות:

  1. הוצאה בעבור שמירה על הקיים, נוכל לתבוע החזר מס.
  2. הוצאה בעבור יצירת יתרון מתמיד, לא נוכל לתבוע החזר מס.
מתי נגדיר הוצאה כשמירה על הקיים ומתי תוגדר הוצאה כיצירת יתרון מתמיד?

שמירה על הקיים: אם הלימודים או ההשתלמות בתחום המקצועי, לשם שמירה על רמתו המקצועית הקיימת של האדם היא תוכר לצורך החזר מס. כל הוצאה שהוציא שכיר/עצמאי שניתן לשייך אותה לשימור הכושר והידע המקצועי - ניתן לתבוע את ההוצאה כהחזר מס.

דוגמא: מהנדס מחשבים הבוחר לעבור השתלמות מקצועית – בארץ או בחו"ל- ומשלם עליה מכספו, כאשר השתלמות זו סייעה לו לשמור על כושר ההשתכרות/שמירה על רמתו המקצועית, יוכל המהנדס לתבוע את ההוצאה על ההשתלמות בדו"ח החזר מס.

פסקי דין נבחרים:

  • לילי וולף, רופאת שיניים שנסעה לחו"ל לצורך השתלמות.
     
  • פסק דין "בנק יהב" בו נקבע כי מימון לימודי תואר ראשון לעובדי הבנק יוכרו כהוצאה לבנק ולא יראו במימון הלימודים כהכנסה בידי העובד. כלומר בית המשפט נתן סעד חשוב מאוד והכיר בתואר ראשון כשימור רמה מקצועית של העובד.
אין להסיק מכך כי לימודי תואר ראשון לאדם מן הישוב יהיו בגדר הוצאה מוכרת. על כך הסבר בהמשך המאמר. בשנת 2005 הבהירו שלטונות מס ההכנסה כי רואי חשבון הבוחרים להוציא מכספם לצורך לימודי תואר שני במשפטים ולימודי תואר שני במנהל עסקים לעורכי דין, בין אם הם שכירים או עצמאים, יוכרו מחצית מההוצאות על הלימודים.
ההוצאות המוכרות הן לא רק לצורך לימודים. גם הוצאה בעבור ספרות מקצועית, בטאון מקצועי, עיתון וכו' היא מוכרת, כאשר הרעיון המרכזי הוא שהספרות המקצועית מסייעת לשמר את כושר ההשתכרות.

גם שכר טרחה המשולם ליועצים מקצועיים ניתן לתבוע כהחזר מס.

דמי שכירות: סעיף 17(12): דמי שכירות שמשלם יחיד שעבר זמנית, לרגל עבודתו או עיסוקו, במשך חמש שנים מיום שעבר לגור בדירה, דמי השכירות ינוכו מדמי השכירות שהוא מקבל בשל השכרת דירת הקבע שלו. נניח כי דירת הקבע של עובד היא בתל אביב ושכר הדירה שהוא מקבל הינו 6,000₪. הוא נאלץ לעבור צפונה לצרכי עבודה. תשלום שכר הדירה שלו במעבר לצפון עומד על 4,000₪. אם לא ידע האיש על הסעיף הנ"ל הוא עשוי לשלם מס בגין השכרת דירת הקבע, בעוד שאם ינכה את שכר הדירה שהוא משלם משכר הדירה שהוא מקבל יהיה פטור ממס:
6,000₪ פחות 4,000₪ = 2,000₪ , סכום שהוא פחות מהתקרה לחובת דיווח שכ"ד!

כיצד מוגדרת הוצאה שבגינה יוצר האדם יתרון מתמיד: הוצאה הונית – הוצאה לשם יצירת יתרון מתמיד. מהוצאה שכזו לא נוכל לקבל החזר מס.

דוגמאות:

  • בעל עסק רכש בחו"ל מכונה. מכונה זו היא נכס הוני בידיו.המכונה יוצרת יתרון מתמיד ולא תוכר בניכוי על פי סעיף 17.
     
  • מהנדס מחשבים החליט ללמוד לקבלת תואר בהוראה. מאחר והלימודים בהוראה לא ניתנים להיחשב כשמירה על כושר השתכרותו כמהנדס, את ההוצאה בגין הלימודים לא יוכל המהנדס לתבוע כהחזר מס. כלומר: כאשר הלימודים וההשתלמות לרכישת מקצוע חדש, או לשיפור מהותי של הרמה המקצועית, ההוצאה ללימודים תיחשב כהוצאה לרכישת נכס או מקצוע חדש ולא בגדר שמירה על הקיים. לא נוכל לקבל החזר מס.
     
  • מר אדם, מהנדס מחשבים, קיבל מאביו מענק לחג. המעסיק של מר אדם אינו נוהג "לנדב" השתלמויות מקצועיות. מאידך הוא דורש מעובדיו לעמוד בסטנדרטים מעודכנים. החליט מר אדם להשתמש במענק כדי לצאת להשתלמות מקצועית בתחום עיסוקו - כזו שתיתן לו את היכולת לשמר את כושר השתכרותו – ההוצאה תהיה מוכרת. על מנת לתבוע את ההוצאה יש להגיש דו"ח שנתי, בשנה שבה הוצאה ההוצאה בפועל ולהציג חשבונית מקור ותעודה או  רישיון על העיסוק.
סרטון הדרכה עבור הוצאות מוכרות לצרכי מס




ידע הוא הריבית הכי טובה שתוכל לקבל


רן חובב
מומחה למיסוי ופרישה


חזרה לרשימת מאמרים
רן חובב מומחה למיסוי ופרישה
072-222-3335, 054-7500405
הארבעה 21 בניין פלטינום ק.9 תל אביב

האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות © כל הזכויות שמורות